Zlatá příčka v krajském kole SOČ

Dne 9. května proběhlo krajské kolo SOČ,  Středoškolské odborné činnosti,  které se konalo v prostorách Vysoké školy báňské.

SOČ není jen vědomostní soutěží, studenti prokazují zejména schopnost samostatné práce a na rozdíl od jiných středoškolských soutěží si ve všech kolech vyzkouší obhajovat práci před odbornou porotou. Rozvíjí tedy i své prezentační dovednosti a schopnost reagovat na dotazy porotců. Slezské gymnázium reprezentoval v oboru Ochrana a tvorba životního prostředí  Matěj Tvarůžka  z 4. B, který postoupil do krajského kola z 2. místa v okresním kole. Jak svou účast v krajském kole popisuje samotný vítěz?

„V mé práci s názvem „Výskyt, ekologie a ochrana datlů v Opavě“ jsem mapoval teritoria datlovitých ptáků v zástavbě města Opavy, přičemž jsem se zaměřoval zejména na ohroženého strakapouda jižního. Výsledky jsem následně zpracoval do návrhu managementu porostů městské zeleně, který jsem předložil Oboru životního prostředí Magistrátu města Opavy.

Po prezentacích všech účastníků mé kategorie následovala porada porotců, která trvala skoro hodinu. Nakonec však vynesli rozsudek, který byl údajně velmi těsný. V kategorii Ochrana a tvorba životního prostředí jsem se umístil na 1. příčce, což znamená i postup do národního kola, které se bude konat 10. června v Kutné Hoře. 

Na SOČce jsem pracoval přibližně 2 a půl roku a bylo to jedno z mých nejlepších dosavadních rozhodnutí. Naučil jsem se pracovat v terénu, seznámil jsem se s geografickým programem GIS, navázal jsem spoustu nových kontaktů, zdokonalil jsem se v psaní odborného textu a vyzkoušel jsem si obhajobu před odbornou porotou. Lepší přípravu na vysokou školu jsem si nemohl přát. Takže jestli váháte, zdali se pustit do práce na vaší SOČce, mohu vám jen říct: „Jděte do toho, ta dřina za to stojí!“