Stáž v Astronomickém ústavu AV ČR – setkání příležitosti a zájmu

Mezi 31. březnem a 3. dubnem 2022 jsem se v rámci stáže na Astronomickém ústavu AV ČR zúčastnila veletrhu Eurotour 2022 v Jablonci nad Nisou.

Na samotném konci března jsem se společně s mým garantem stáže v Astronomickém ústavu AV ČR tiskovým tajemníkem Pavlem Suchanem vydala do Jablonce nad Nisou. Zde jsme společně s amatérskými astronomy Alešem Majerem (předsedou Klubu astronomů Liberecka – odnož České astronomické společnosti), Martinem Gembecem (místopředsedou Klubu astronomů Liberecka a manažerem planetária v iQLANDII), Romanem Hujerem a Pavlem Růžičkou (členy KaL) zastupovali Jizerskou oblast tmavé oblohy.

Během práce na stánku jsem návštěvníky veletrhu seznamovala s nadcházejícími astronomickými událostmi a problematikou světelného znečištění. Také jsem si poslechla dvě přednášky z oblasti astronomie a popularizace. První byla přednáška pana Aleše Majera o nadcházejících událostech na obloze, ve druhé poté Pavel Suchan prezentoval cestu českého krtečka do vesmíru. Plyšáka totiž v roce 2018 na oběžnou dráhu vynesl astronaut Andrew J. Feustel, Američan s českými kořeny.

Moje první část stáže končila v neděli 3. dubna na pracovišti AsÚ v Ondřejově. Tam mě pan Suchan provedl celým areálem, seznámil s jeho historií a aktuálním děním. Také jsem si poslechla výklad pana Petera Kušniráka, který v současné době dálkově pozoruje z Evropské jižní observatoře La Silla v Chille. Ukázal mi, jak se s dalekohledem na dálku operuje, jaká sbírají data a také drobnou část zpracovaných výsledků. Tímto bych mu chtěla ještě jednou poděkovat za jeho nadšený projev.

V květnu se v rámci stáže chystám na Dny otevřených dveří na observatoři v Ondřejově.