Chtěli byste studovat raději v Anglii?

Na tuto otázku si již umí odpovědět ti, kdo se 6. dubna zúčastnili Středeční přednášky s paní Michaelou Parkinson. Tématem bylo anglické školství.

Paní Parkinson má s prací v britské škole rozsáhlé zkušenosti. Její specializací je podpora studentů, pro něž není angličtina rodným jazykem. Během přednášky jsme se dozvěděli o tom, jak je celý systém organizován, jak vypadají zkoušky, co je ekvivalentem maturity a kolik si vydělá anglický učitel.

Došlo i na zajímavosti. Věděli jste, že britští učitelé nesmějí suplovat? Nebo že trestem pro zlobivé školáky je zákaz chodit do školy, což mnozí z nich těžce nesou a pokoušejí se i tak do lavic proklouznout? A co třeba otázka školních uniforem? Je běžnou praxí, že se děvčata snaží „zkrátit“ sukně tím, že si je u pasu zarolují. A kdo to s rolováním přežene, dostane tzv. detention, musí zůstat po škole a padesátkrát napsat Slušná děvčata nosí sukně po kolena.

Z výše zmíněných postřehů jasně vysvítá, že přednáška byla velmi zajímavá i zábavná. Poskytla všem účastníkům možnost uvědomit si výhody a nevýhody obou přístupů – toho českého i toho anglického.