Tajemná Šifra doplněná o další šifry pobavila

Návod, jak se seznámit s atraktivní knihou, dává program SGO 24 hodin s knihou.

            Pátek 1. dubna 2022 nezačal pro některé studenty Slezského gymnázia vůbec tradičně. Ve stejnou dobu, kdy většina školy dorazila do svých tříd na první hodiny, se sešlo sedmnáct zájemců v učebně 206, kde byl zahájen program 24 hodin s knihou. Cílem akce bylo během jednoho dne a noci společně přečíst asi 550 stran dlouhou knihu Šifra mistra Leonarda od Daniela Browna. Ta věta může znít poměrně nezajímavě, má ale za sebou skrytou spoustu dalšího – kromě samotného příběhu (jehož některé části máme trochu v mlze nebo úplně chyběly a museli jsme si je ráno vzájemně doplňovat) jsme se dozvěděli řadu informací o autorovi nebo některých institucích zmíněných v knize a měli jsme přednášku o významech symbolů, čísel a barev. Složili jsme nespočet různých puzzlí, z nichž bezkonkurenčně největší výzvu představovaly jedny, které neobsahovaly jinou barvu než fialovou a které v čase přesahujícím 13 hodin s vypětím všech sil a trpělivosti sestavili zástupci tříd 1. A a 1. B – cíle však bylo dosaženo: kdo skládá, neusne.

            Sami jsme si vyzkoušeli luštění šifer a hádanek, při kterých bylo potřeba nejen taktiky, ale také znalosti angličtiny – což pro nás nepředstavovalo velký problém. To se ovšem nedá říct o francouzských slovech v knize, které jsme v pokročilých nočních hodinách za všeobecného soucitu a pobavení přeskakovali slovy „…zase něco francouzsky…“ nebo „…takové to složité, dlouhé jméno…“.

            Noční procházka po prázdné škole v úplné tmě, seznámení s novými lidmi, všudypřítomný boj s únavou (často prohrávaný), zábava a sdílená radost z toho, že jsme to zvládli – všechny tyto a mnohé další byly důvody, proč jsem si v sobotu ráno při odchodu ze školy říkala, jak jsem vděčná, že jsem se rozhodla zúčastnit. Děkuji všem, kdo tvořili tu skvělou atmosféru – tak zase příští rok!