Věříme, že zkušenost Vanesy Jasníkové bude inspirací

Ve spolupráci s Magistrátem města Opavy jsem se letos dne 17. listopadu 2021 podílela na organizaci lampionového průvodu u příležitosti státního svátku.

Na začátku školního roku jsem se přihlásila do studentského parlamentu ZIP. Šla jsem do projektu s vlastní vizí a dala jsem najevo, že bych se ráda zúčastnila jakékoliv aktivity. Ihned mi byla přiřazena organizace lampionového průvodu statutárního města Opava při oslavách Dne boje za svobodu a demokracii. Měla to být má první zkušenost s větší organizací a i přes to, že se jevilo, že si informace budu muset zjistit sama, výzvu jsem přijala. 

Naše škola byla oslovena statutárním městem Opava, jestli by několik žáků mělo zájem pomoci a tvořit sochy průvodu. Byla jsem mile překvapena, když jsem viděla, jaký počet žáků se mi dobrovolně hlásí, a komunikace s organizátory z města a Slezského divadla probíhala také svižně, bez problémů. Když jsem se dozvěděla, že z důvodu koronavirové situace měl být průvod zrušen, bylo mi líto, že by veškeré úsilí mělo vyjít naplano. Naštěstí za pár dní přišly pozitivní zprávy, že průvod proběhne, takže jsme se opět se studenty těšili z toho, že budeme užiteční.

Když den před akcí nastaly komplikace a dozvěděla jsem se, že pár studentů z patnácti nemůže na průvod dorazit, přijala jsem tento fakt jako malou výzvu, se kterou jsem si chtěla poradit s klidem. Po několikerém pátrání skrz ročníky jsem naštěstí sehnala počet žáků, na kterém jsme byli s organizátory domluveni.

Ve středu 17. listopadu se všech patnáct studentů SGO převléklo do vybraných kostýmů a maskéři ze Slezského divadla odvedli skvělou práci. Po tomto procesu se masky mohly vrhnout do terénu. Z pestrých reakcí rodičů a dětí bylo zřejmé, že studenti své role zvládli na jedničku.

Jsem moc ráda, že jsem tuto aktivitu přijala a poprala se s ní, jak jsem mohla, i když nastaly malé komplikace. Zbavilo mě to strachu mluvit s cizími lidmi, naučila jsem se komunikovat emailovou formou, organizovat, zjišťovat si informace a seznámila jsem se s dalšími spolužáky ze školy. 

Děkuji za tuto příležitost a také moc děkuji studentům, kteří dobrovolně přiložili ruce k dílu.