Připomínka listopadových událostí v českých dějinách

Pietní shromáždění u příležitosti 17. listopadu pořádané statutárním městem Opava navštívili také studenti Slezského gymnázia.

Ve středu 17. listopadu 2021 se v parku na náměstí Slezského odboje sešli nečetní Opavané, aby si připomněli události provázející v kalendáři tento den. Slavnost uspořádalo město, proto hlavní slovo patřilo primátorovi Tomáši Navrátilovi. V jeho projevu zaznělo také to, že před více jak třiceti lety byl žákem základní školy, proto význam událostí roku 1989 pochopil až později. Zdůraznil však, že tehdejší atmosféra a činy nás zavazují.

Primátor Navrátil ovšem stejný prostor věnoval také události datem starší, a to smrti medika Jana Opletala a následné perzekuci vysokoškoláků včetně uzavření českých vysokých škol nacisty. Později byl 17. listopad právě kvůli těmto událostem vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva. Je tedy dodnes také svátkem žáků Slezského gymnázia.

Ti se na pietním shromáždění připojili k představitelům města a zástupcům různých organizací – k památníku boje za svobodu a demokracii položili květiny. Připomněli si tím, že i zdánlivě slabí mohou často zasáhnout do života společnosti a změnit běh dějin.