Proč být součástí ZIPu aneb Co jsme stihli v roce 2020/21

I přes další pandemický rok se studentskému parlamentu podařilo uspořádat několik aktivit. Pojďme se podívat na to, co to bylo!

GymplBands 2021

Nejdůležitějším letošním projektem se stal benefiční koncert GymplBands. Vystoupilo na něm sedm studentských a učitelských kapel. Velkou změnou oproti minulým ročníkům bylo, že se koncert streamoval on-line. Bohužel jsme museli akci dvakrát odložit kvůli zhoršené epidemické situaci, na druhou stranu jsme měli více času na organizaci a propagaci. GymplBands jsme organizovali ve spolupráci s Opavskou kulturní organizací (OKO), která nám poskytla skvělé technické zázemí. V rámci propagace se nám povedlo získat podporu osobností, jako je Eva Holubová, Janek Rubeš, John Wolfhooker nebo Sabina Remundová.

V průběhu streamu se vybralo přes dvacet tisíc korun, výtěžek šel pro nemocného Rostíka, o kterém se můžete více dozvědět zde. Živé vysílání vidělo přes 3 600 diváků a v průběhu jsme pokořili rekord počtu aktuálně sledujících Opavské kulturní organizace.

Díky pandemii jsme se v průběhu organizace, která probíhala za tvrdých protiepidemických opatření, naučili, jak se spolupracuje v  on-line prostředí. 

SGO pomáhá pohybem

Zapojili jsme se do projektu Pomáhej pohybem od Skupiny ČEZ. Ten má za cíl vyzvat lidi ke sportu a přitom pomoci lidem ve finanční nouzi skrz aplikaci EPP.  Byli jsme nadšeni, když jsme díky tomuto projektu získali neuvěřitelných 1 531 bodů! Za ty se zasloužil hlavně student Tomáš Varšo. Jednotlivci za školu podpořili různé osobně zvolené projekty v aplikaci EPP.

Reprezentace školy na Veletrhu aktivního občanství

V květnu 2021 Erik Novotný společně s Jakubem Hluchníkem prezentovali aktivity žáků Slezského gymnázia pro školy Moravskoslezského kraje na Veletrhu organizovaném skupinou MAS Opavsko.

Výkup tonerů

V rámci dobročinné aktivity pro Rostíka (GymplBands) se podařilo vyvézt z SGO použité tonery, které putovaly na výkup a k ekologickému znehodnocení. Výtěžek putoval na transparentní účet Rostíka.

Sbírka brýlí

Uskutečnila se sbírka  dioptrických brýlí ve spolupráci s oční optikou Gemini, která zajistí, aby se brýle dostaly do rozvojových zemí v Africe, kde zlepší místním obyvatelům kvalitu života.

Den dětí

Žákyně 3. ročníku SGO vítaly návštěvníky Dne Dětí, který proběhl dne 6. června 2021 v Sadech Svobody a v prostorách Obecního domu v Opavě. 

Návštěvníci se mohli jít v průběhu dne podívat na skautskou výstavu v rámci expozice Cesta města, kde na ně pak čekaly různá stanoviště s úkoly, a poté dostali k vyplnění pracovní list, který se týkal našeho města.

Celkově se akce velmi vydařila, jelikož byla velká účast návštěvníků, kteří se dozvěděli nové informace o Opavě jednoduše a hravě.

Proč být součástí ZIPu aneb Co jsme již stihli a co nás ještě čeká v roce 2021/22

Úspěšně jsme zahájili školní rok 2021/22 a zástupci studentského parlamentu ZIP neotáleli v přípravě akcí a aktivit pro tento školní rok. Většina aktivit je zaměřena převážně na studenty Slezského gymnázia, ale také na veřejnost.  Co dosud proběhlo a co nás čeká ve školním roce 2021/22?

Studentské volby 

Studentský parlament ve dnech 20. a 21. září připravil spolu s organizací Člověk v tísni pro studenty gymnázia možnost vyzkoušet si volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky. U studentů Slezského gymnázia vyhrála koalice Piráti + STAN s 34 %.

Volební kampaň

Studentský parlament podpořil studenty k účasti na volbách do Poslanecké sněmovny České republiky prostřednictvím instagramu školy a studentského parlamentu, které se konaly 8. a 9. října 2021. Na této platformě jsme vytvořili průvodce volbami do Poslanecké sněmovny. 

Program Erasmus+

Studenti a učitelé zapojeni do programu Erasmus+ přednášeli 19. října 2021 o jejich pobytu v zahraničí. Slezské gymnázium Opava v programu spolupracuje se zahraničními školami a vzdělávacími institucemi z Norska, Švédska, Itálie, Španělska, Francie, Irska, Malty, Belgie a Rakouska. 

Lampionový průvod

17. listopadu 2021 oslaví zástupci studentů spolu s opavskou veřejností Den boje za svobodu a demokracii a povedou lampionový průvod spolu s herci Slezského divadla v Opavě. 

GymplBands 2022

Jako každý rok pořádají zipáci benefiční koncert GymplBands a ani letošní rok nebude výjimkou. Podpoříme spolu s kapelami a dárci Kačenku Juchelkovou na transparentní číslo účtu, které bude později uvedeno na webových stránkách školy nebo na instagramu školy a ZIPu. Těšíme se na vás a vaši pomoc dne 11. 2. 2022. Akce je spoluorganizována s Opavskou kulturní organizací (OKO). 

Modernizace studovny

Zipáci a skupina kreativců pod vedením paní Mgr. Michaely Nové vytvoří místo pro učení, odpočinek a relax studentů. 

Posezení z palet pro studenty Slezského gymnázia

Po rozsáhlé modernizaci školy se členové studentského parlamentu ZIP rozhodli obnovit posezení z palet, které slouží hlavně jako odpočinková zóna studentům Slezského gymnázia. 

Těšíme se na ty, kteří se chtějí zapojit,  pomáhat, tvořit kreativní prostředí na SGO. A kde nás najdeš? Každé úterý v kabinetu č.132 (u Mgr. Tkáčové), sleduj instagram SGO a výzvy.