Obdivovatelé Star Wars – klasika vs. inovace

V pátek 5. listopadu 2021 se asi třicet studentů SGO po výuce ochotně vrátilo zpět do školy, aby absolvovali program Fan Night na téma Star Wars.

Loni nám podobnou příležitost sebral koronavirus, ale letos to klaplo – na tradici „fantastických večerů“ jsme navázali úspěšně. Nejprve jsme si připravili učebnu a také se pokochali pohledem na tematicky upravené kulinářské výtvory – sliny se jen sbíhaly.

V první části pozdního odpoledne jsme vyslechli přednášku Mgr. Ondřeje Piky, který se dlouhodobě zajímá o historii dobývání kosmu – a s tím je téma Star Wars úzce spjato. Pozornost byla zaměřena především na americké programy Apollo a Artemis, protože ty jako minulost a budoucnost souvisí s výstupem na Měsíc. Pan učitel nám představil řadu technických podrobností, okolnosti letů i posádky vesmírných misí.

Hlasování účastníků rozhodlo o tom, které filmy ságy budeme promítat a v jakém pořadí to bude. Vítězně vyšel původní záměr tvůrců – začali jsme od čtyřky. Promítání jednotlivých dílů bylo přerušeno ještě prezentací Mgr. Zdeňky Morcinkové, která popsala okolnosti natáčení filmů a zajímavosti s nimi spojené. Taky jsme si „vyzkoušeli Sílu“ – poslepu jsme se snažili zasáhnout cíl. Musíme přiznat, že to vůbec není jednoduché, ne každý z nás by obstál jako rytíř Jedi. Svou znalost příběhů Star Wars a také obratnost v kreslení jsme vyzkoušeli při hře, v níž jsme měli na tabuli zachytit výjevy nebo objekty či postavy z filmů. Uveďme, že některým stačily dvě protínající se úsečky – a kreslená věc nebyly světelné meče!

Na závěr konstatujeme, že do sobotního rána jsme stačili vidět – někteří ale i zaspat – další 4 díly původní Lucasovy šestidílné série. Díl číslo 3 už si budeme promítat každý sám doma. A co se týče nových epizod Star Wars? Na ty mají skalní fanoušci své, rozdílné názory. Prostě klasika je klasika!