Erasmus en Andalucía

Díky projektu Erasmus+ jsme mohli poznat krásy Andalusie a ve městě Algeciras se zapojit do výuky ve zdejší partnerské škole IES Isla Verde.

22. října 2021 jsme přiletěli do španělské Málagy, ze které jsme se vydali na cestu do Algeciras. Cestou jsme navštívili historickou Rondu, kde jsme se dozvěděli mnoho zajímavých informací o vlivu arabské kultury na evropskou civilizaci. Nejzajímavějšími z navštívených památek pro nás byly Puente Nuevo, monumentální most spojující staré a nové město, a Baños Arabes, historické arabské lázně.

V pondělí 25. 10. jsme se ráno seznámili s učiteli zapojenými v projektu a panem ředitelem, kteří nás vřele přivítali ve škole. V průběhu týdne jsme se zúčastnili hodin angličtiny a přírodních věd v různých třídách. Dostali jsme příležitost přiblížit španělským studentům náš školský systém, projekty Emise a Ekotým, Českou republiku a naše město Opavu. Bohužel jsme nemohly navštívit tolik hodin, kolik bychom rády, a to kvůli covidovým opatřením. Náhradou nám ale byla exkurze městem organizována žáky. Tématem exkurze byl Paco de Lucía, španělský hudební skladatel a kytarista, jehož rodným městem bylo právě Algeciras. Pobyt v Algeciras jsme si zpříjemnili návštěvou nejjižnějšího města Evropy, Tarify a města Vejer de la Frontera, které je kvůli svým bělostným domům nazýváno pueblo blanco.

Svůj díl práce odváděli během pobytu i doprovázející učitelé, kteří se kromě pracovního stínování zaměřili na přípravné aktivity a plánování česko-španělského projektu Watering Our Future. Absolvovali také robotický workshop a úvod do problematiky 3D modelování.

Díky této projektové mobilitě jsme poznali mnoho nových lidí a získali spoustu zkušeností. Nastartovali jsme také spolupráci, která bude pokračovat celou řadou společných zážitků.

Un saludo,