Erasmus+ prezentuje mobility a stáže realizované v roce 2021

V úterý 19. října se učitelé i žáci sešli, aby se podělili o své zážitky z pracovních stáží a studijních výměnných pobytů realizovaných v rámci akreditace Erasmus+.

Cyklus prezentací zahájila Mgr. Kateřina Obrusníková s Mgr. Karin Římanovou představením stáže ve španělské Pamploně, kde absolvovaly tzv. stínování. Při něm se kolegyně účastnily vyučování přímo v hodinách, pozorovaly systém výuky ve španělské škole a čerpaly inspiraci od vyučujících při společných diskuzích. Měly možnost navštívit i místní kulturní zajímavosti a podívaly se v rámci výletu i do polopouště.

Navazovalo představení krátkého studijního pobytu studentek 4. A v severošpanělském Bilbau. Ten byl zajímavý už jen tím, že oficiálním a prvním jazykem této oblasti je baskičtina, což činilo každodenní komunikaci poměrně náročnou. Studentky se proto účastnily zejména výuky angličtiny a španělštiny, ale třeba také tělocviku. Děvčata hodnotí svůj pobyt jako velice přínosný, bylo jim jen líto, že tradiční španělská srdečnost je nyní značně poznamenána proticovidovými opatřeními. Dobrou zprávou naopak je, že místní škola má velký zájem o spolupráci se Slezským gymnáziem, takže se třeba v budoucnu do Bilbaa podívá více našich žáků.

Vyslechli jsme i zážitky z mobility v rámci KA3, která se zaměřuje na angažovanost mladých lidí v celospolečenských otázkách. Naši žáci se podívali do města Plymouth v jižní Anglii. Prezentovali zde na místní radnici projekt Emise a jeho aktivity bojující se světelným znečištěním. Kromě projektových aktivit absolvovali žáci také řadu exkurzí, kde se seznámili s fascinující cornwallskou krajinou a přírodním bohatstvím.

Sérii prezentací zakončila Mgr. Jana Dümlerová s Mgr. Lenkou Weiglhoferovou, které absolvovaly čtrnáctidenní jazykový pobyt na Maltě. Také tyto kolegyně narazily na lingvistické problémy – tentokrát se střetly se zákeřnou maltštinou, která jim zamotala hlavu hlavně v městské hromadné dopravě. Kromě samotné výuky angličtiny procestovaly za dva týdny pobytu téměř celý hlavní ostrov Malta i jeho menší sousedy, například Gozo.

A to je teprve začátek našich cestovatelských aktivit! Zapojíte se i vy?