Poznávací exkurze 4. A do Prahy

My ze 4. A jsme se rozhodli navštívit 30. září 2021 Prahu.

Po loňském školním roce, který jsme strávili převážně sami u počítače, jsme s nadšením přivítali být jako třída chvíli spolu a prožít společný den. Vyjeli jsme brzy ráno vlakem z Opavy společně s paní třídní učitelkou Klárou Černou a paní učitelkou Michaelou Novou.

Po příjezdu do Prahy jsme se hned na nádraží ocitli na začátku 20. století a navštívili jsme Fantovu kavárnu, která je součástí Fantovy budovy na pražském Hlavním nádraží. Chvíli nám trvalo najít vstup do historické budovy, ale náš Lukáš Repper cestu našel. Tím začala naše procházka Prahou. Prošli jsme tradiční místo demonstrací a oslav – Václavské náměstí, dříve známé jako Koňský trh. Uhádnout rozměry tohoto náměstí nebylo pro nás, studenty SGO nic těžkého. Stejně tak si oprášit poznatky o sv. Václavu. Paní učitelky nás provedly tradiční Královskou cestou, míjeli jsme Prašnou bránu, Obecní dům.  Zastavili jsme se v Celetné ulici u kubistického skvostu U Černé Matky boží. Dozvěděli jsme se pověst o „Černé Madoně“. Legendy říkají, že pokud je někde umístěn její obraz, soška nebo podobná vyobrazení, nacházejí se údajně v těchto místech podzemní chodby a další prostory, což se právě zde skutečně potvrdilo.

Pokračovali jsme přes Staroměstské náměstí, prohlédli si Orloj, vyfotili se na Karlově mostě, podívali se na Pražský hrad, kde jsme zakončili procházku a zašli si na pozdní oběd. Chvíli volna jsme využili každý podle svého zájmu.

Sraz byl na nádraží a hurá do vlaku a zpátky domů.

Za celou 4. A můžeme prohlásit, že se výlet vydařil.