Las chicas checas en País Vasco

Projekt ERASMUS+ nám zprostředkoval návštěvu baskického Bilbaa. Strávily jsme týden ve zdejší škole.

Ve čtvrtek 23. září 2021 jsme přiletěly na letiště v Santanderu. Toto město bylo vzdálené dvě hodiny jízdy autobusem od naší konečné destinace – Bilbao.

První den se nedělo nic jiného než vybalování kufrů a nakupování jídla na večeři a snídani, zato v pátek jsme poprvé navštívily školu, do které jsme další týden docházely. Seznámily jsme se s milou paní ředitelkou Idoiou, která nás provedla po škole a představila nám celý učitelský sbor. Všichni nás vřele přivítali, zajímali se o to, odkud jsme, a ujistili nás, že se na ně můžeme kdykoliv obrátit. My jsme jim jako ochutnávku našeho regionu přivezly různé sladkosti z Opavie a pohlednice Opavy a okolí. V sobotu jsme se metrem svezly do města Portugalete, abychom navštívily UNESCO památku – Puente Colgante neboli Biskajský most. Tento most propojuje města Portugalete a Las Arenas. Gondola napojená na Puente Colgante převáží nejen pěší pasažéry, ale také automobily. Na závěr víkendu jsme navštívily oblíbenou turistickou atrakci – ostrov San Juan de Gaztelugatxe, kterou proslavil seriál Hra o trůny.

V průběhu týdne jsme každý den chodily do školy Botikazar BHI a zúčastňovaly se hodin španělštiny, angličtiny, němčiny, ekonomie a tělocviku. Navštěvovaly jsme pouze tyto hodiny, jelikož všechny ostatní byly vyučovány v baskičtině. V některých hodinách jsme dostaly prostor pro naši prezentaci o Česku, naší škole a jazyku. Prezentace studenty i učitele zaujala a zahltili nás množstvím různorodých otázek. Místo čtvrtečního vyučování jsme se připojily k exkurzi do muzea plného antických soch. Mimo školu jsme se také stihly podívat do muzea moderního umění Guggenheim, které je symbolem města Bilbao.

Náš pobyt jsme zakončily výletem do krásného přímořského města San Sebastián, kde svůj volný čas tráví i královská rodina. Nejznámějšími místy jsou např. pláž La Concha, Casco Antiguo a radnice San Sebastián. Celý den nás provázelo letních 28 stupňů, a tak jsme se koupaly v moři.

Byl to velice přínosný pobyt, během kterého jsme poznaly, že sever Španělska je zelený, moderní a zároveň plný historických památek.

Un saludo,