Žáci i učitelé Slezského gymnázia se proškolili v metodě Design Thinking

Ani ve složitém období distanční výuky jsme to nevzdali. Stále se snažíme učit novým metodám a nabízet žákům další možnosti seberozvoje.

Rádi jsme proto využili nabídky, abychom se stali pilotní střední školou v programu Grow with Google, který se již osvědčil ve vysokoškolském prostředí. Klíčovou složkou programu je inovativní metoda Design Thinking, která učí, jak naslouchat potřebám uživatelů a vytvářet produkty přesně na míru dané situaci či zadání. 

V první polovině dubna absolvovalo 33 studentů z různých ročníků Slezského gymnázia online workshop s názvem New Generation of Founders, kde se naučili vést empatický rozhovor s uživatelem a mapovat jeho potřeby, aby pro něj následně vytvořili návrh optimálního produktu. Důraz byl kladen na kreativitu a originální přístup. Sami školitelé vysoce ocenili bezvadný přístup a skvělé výsledky našich žáků. Studenti také odcházeli zcela nadšeni. „Byl to asi nejlepší workshop, kterého jsem se kdy zúčastnila. Odnáším si plno užitečných informací, dovedností i zážitků,“ komentuje jedna z účastnic. A další dodává: „Začala jsem víc chápat, co obnáší týmová práce a jak postupovat, abychom dosáhli svých cílů.“ Dokonce ani pětihodinová délka dílny nebyla problém. „Uběhlo to hrozně rychle. Přednášející byli skvělí,“ shrnul pochvalně další ze studentů. 

Povzbuzeni pozitivními referencemi žáků se do spolupráce s Grow with Google vrhli i učitelé. Jejich workshop pod vedením lektorky Veroniky Šamonilové Lauterbachové byl více zaměřen na problémy současného školství, avšak metoda Design Thinking se i tady skvěle osvědčila. Jistě pomůže Slezskému gymnáziu lépe vyhodnotit potřeby současných i budoucích žáků a posunout celou školu zase o krok dále. 

Zároveň můžeme workshop New Generation of Founders doporučit i dalším středním školám. Vše, co je potřeba udělat, je kontaktovat paní Janu Peffkovou na e-mailové adrese jana.peffkova@ngof.cz a dohodnout s ní, jak vaši školu co nejlépe zapojit.