Nejlepší ruštinářka v republice studuje právě u nás!

Soutěž v ruském jazyce se nenechá ochromit pandemií a funguje i na on-line principu. Takže i letos touto formou proběhlo školní kolo, kolo okresní i krajské. V něm se postupně výš a výš dostávala studentka 2. C Natálie Skácelová.

Pak přišlo podstatné rozhodnutí – Natálie v kraji vyhrála a postoupila do kola celostátního. A jak to probíhalo tam? Dejme slovo právě studentce samotné:

„V minulém roce většina školních soutěží neproběhla kvůli pandemii, ale letos se povedlo organizátorům olympiádu z ruštiny úspěšně přenést do online prostředí. Tuto změnu jsem uvítala, jelikož při dvou předchozích cestách do ostravského centra Korunka, kde se za normálních okolností krajské kolo odehrává, jsme jednou měli defekt a podruhé nás nabourali…

V tomto roce se stačilo 22. března připojit v předem určený čas pomocí odkazu, vylosovat si téma a asi deset minut konverzovat s porotou. V tentýž den jsme se dozvěděli výsledky a informace o dalším postupu.

K přihlášce do ústředního (celostátního) kola jsme měli přiložit 5minutové video. Úkolem bylo představit se a pozvat účastníky na zajímavou událost ve svém městě a vzhledem k tomu, že jsem jedním z hlavních organizátorů letošního ročníku školního koncertu GymplBands, tak jsem se většinu videa věnovala právě jemu.

Samotné celostátní kolo proběhlo 21. dubna ve velmi podobném duchu jako to předchozí. Vylosovala jsem si nejprve téma svého monologu, následovaného doplňujícími otázkami ze strany tří porotkyň, a poté i obrázek, který jsem měla komentovat.

Ačkoli jsem se opravdu pečlivě a pilně připravovala, těsně před svou hvězdnou čtvrthodinou mě ochromila nervozita a nepovedlo se mi to ani zdaleka tak, jak jsem si představovala. 

Během následujících čtyř hodin jsem se smiřovala s tím, že jsem svou šanci propásla. Při vyhlašování výsledků jsem byla zklamaná, že mé jméno nezaznělo na třetím ani druhém místě, když tu náhle zaznělo u toho prvního. Upřímně nevím, co dalšího k tomu paní hodnotitelka řekla, protože jsem v tu chvíli měla v hlavě prázdno.

Už se těším na příští rok, kdy se pokusím svůj titul obhájit… “

A my ti, Natálko, budeme samozřejmě držet palce!