Den Země s Ekotýmem online

Dovolujeme si vás pozvat ke společné diskuzi nad ekologickými tématy.

Připravili jsme ji pro vás u příležitosti oslav Dne Země. Online diskuze se bude konat 28. 4. 2021 od 15:00 v prostředí Google Meet (odkaz na meet: https://meet.google.com/xpm-ykrz-rhn).

Můžete se těšit na následující témata:

Jak nevytvářet zbytečný odpad v domácnosti?

V části prezentace o ekologických výrobcích si ukážeme, jakými alternativami lze nahradit jednorázové plastové produkty a redukovat tak zbytečně velké množství odpadu kolem nás. Podíváme se, jak si ušít plátěný pytlík na ovoce nebo odličovací tampónky, a zmíníme některé další jednoduché tipy.

Proč (ne)pěstovat řepku?

Prostřednictvím naší prezentace vás provedeme kontroverzním tématem pěstování řepky. Povíme si něco o jeho kladech a záporech. Řekneme si také, proč používat řepkový olej v kuchyni.

Propagace místních produktů

V této sekci vás čeká krátká přednáška o lokálních prodejnách v okolí Opavy. Seznámíme se jak s jednotlivými prodejnami, tak s cenovým porovnáním jednotlivých produktů. Dále si řekneme, jaké jsou výhody, ale také nevýhody lokálních prodejen. Ukážeme vám, kde se jednotlivé prodejny nachází a jak se v nich chovat, pokud jsou bezobalové. Na závěr vám rádi poskytneme potřebné kontakty na tyto prodejny.

Jak připravit zdravou svačinu?

V poslední části vám představíme základní makroživiny (sacharidy, tuky, bílkoviny, vláknina), připomeneme si význam vitaminů, jednoduše vysvětlíme potravinovou pyramidu. V průběhu budete mít možnost zhlédnout videa se třemi jednoduchými recepty na zdravé svačinky.