SGO vzkazuje: I v karanténě můžeme být hraví

Žáci Slezského gymnázia přišli v době jarní vlny koronavirové pandemie s nápadem vytvořit stolní hru.

Má pomoci vyrovnat se s jistou mírou izolace v době nařízené karantény. Podzimní vlna práci na hře Rodinná ponorka na nějakou dobu pozastavila. Ale 29. března 2021 došlo na konečnou kompletaci a nyní jsou hry připraveny k využití.

Sedm žáků 3. C stanovilo 6 okruhů, mezi něž patří např. Rodina, Cestování nebo Oslavy. V rámci jednotlivých témat vymysleli vždy 30 otázek. Hráči Rodinné ponorky posouvají své figurky po hracím plánu. Většina polí odkazuje na konkrétní téma. Hráč si pak z hromádky bere kartičku s otázkou. Hra má posloužit k tomu, aby se rodinní příslušníci více poznali, nebo dokonce aby změnili navyklé názory na někoho ze svého středu.

Hra mohla vzniknout za finanční podpory Výzvy Šablony pro SŠ z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání pro práci v aktivitách a poslouží jako výuková pomůcka v hodinách psychologie. Poznávat se pomocí ní totiž může i třídní kolektiv nebo parta přátel.

Několik kusů poputuje jako trvalá zápůjčka na opavský OSPOD řízený paní Helenou Kozákovou a také k zapsanému spolku Do náruče, který pomáhá v oblasti pěstounské péče a s nímž už řadu let spolupracují někteří žáci SGO – docházejí do pěstounských rodin a pomáhají dětem s učením i zábavou.  Vedle toho Slezské gymnázium hru Rodinná ponorka aneb Hravá karanténa nabízí k zapůjčení také svým žákům. Věříme, že zpříjemní čas, který trávíme se svými blízkými, že přinese odhalení nejednoho tajného přání a že nám poskytne cestu ke zkvalitnění rodinných a přátelských vztahů.  

Děkujeme autorům – Kláře Beníškové, Monice Hájkové, Jaromíru Koflákovi, Štěpánu Pavelkovi, Evě Strnadlové, Tomáši Valíkovi a Kláře Volfové.

Přikládáme odkaz na video na youtube.