Po stopách Společenstva prstenu aneb Společenstvo ze Slezského poznává Středozem

Máte pocit, že existuje jen Google Meet v učebnách Google Classroom nebo pracovní materiály – k vyzvednutí tamtéž, které je třeba do stanoveného data odeslat ke kontrole? Máte pocit, že za okny už neexistuje příroda, že se městské ulice vylidnily, že kamarádi někam zmizeli?

Máte pocit, že už existují jen povinnosti, a žádné rozptýlení? Je ale pár lidí, kteří vám budou oponovat – ještě existuje zábava a živoucí zájem. To prokázalo Společenstvo Slezského gymnázia, které se v sobotu 7. listopadu 2020 zapojilo do programu Putování Středozemí. V rámci online Fan Day ho připravila Mgr. Zdeňka Morcinková.

Ve třech dvouhodinových blocích se Společenstvo poučilo o životních osudech autora románů Hobit a Pán prstenů J. R. R. Tolkiena. Pozornost vzbudila řada zajímavostí, které se týkaly natáčení známé Jacksonovy filmové ságy podle zmíněných děl. V dalším bloku jsme sledovali osudy předchůdců románových hrdinů – na řadu totiž přišlo dílo Silmarillion, které shrnuje dějiny Středozemě. Není divu, že spletitá mytologie podnítila gymnaziální Společenstvo ke kladení „záludných“ otázek. Pravda však je, že na naprostou většinu byla Mgr. Morcinková schopna nalézt odpověď. Přitom se nezalekla ani tak choulostivých témat, jako jsou otázky na manželky trpaslíků nebo elfská novorozeňata.

Poslední blok programu byl nachystán na sobotní podvečer. V soutěži mohli členové Společenstva zúročit nabyté znalosti. A nesoutěžilo se o nic menšího než o Jeden Prsten. Že je to jen replika, nikomu nezkazilo radost ze hry. Pak už se Společenstvo mohlo rozejít – někteří zasedli k obrazovkám, aby soukromě dokoukali poslední části trilogie Pán prstenů.

Organizátoři děkují všem – žákům, učitelům i přátelům SGO, že se nenechali odradit dalším sezením u online programu. Myslím, že jsme si ho všichni užili.