Ve středu 11. prosince 2024 se ve Slezském zemském muzeu konala přednáška „Alchymie na talíři“ vedená paní učitelkou Alexandrou Hoňkovou. Přednáška se věnovala chemii v potravinách a jejímu vlivu na náš každodenní život zejména v zimním období.
Paní Hoňková mluvila o přírodních látkách, které mají jedinečné chemické vlastnosti ovlivňující nejen chuť, ale i zdraví. Zmínila například kapsaicin, který způsobuje pálivost chilli papriček, karvon, který se podílí na chuti máty a kopru, a další látky, které ovlivňují naše chuťové buňky. Věděli jste třeba, že to, jestli máme rádi růžičkovou kapustu, je dáno geneticky?
Přednáška zdůraznila, že chemie není jen o složitých vzorcích, ale že nám pomáhá lépe porozumět tomu, co jíme a jak různé látky ovlivňují náš organismus. Paní Hoňková mluvila velmi inspirativně a obohatila nás o spoustu informací. Akce přinesla jiný pohled na každodenní jídlo a skryté procesy, které často bereme jako samozřejmost.