Vědcem na vlastní kůži – program doporučujeme!

Prázdniny jsou pro studenty dobou odpočinku, zábavy, adrenalinu, oxytocinu, nových zážitků s přáteli, rodinou… A hlavně žádný stres z kompozic z matematiky či testů z biologie. Některým ale může ta biologie, chemie, dokonce i fyzika o prázdninách trochu chybět. Od toho je tu např. program „Vědcem na vlastní kůži“.

            Dne 11. srpna jsem se vydala na cestu do našeho hlavního města, konkrétně na Fakultu agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů. V areálu jsem se, po náročné cestě z hlavního nádraží do Suchdola, ubytovala na místních kolejích a u typické studentské večeře si přečetla program následujících dní.

            V pondělí 12. 8. to všechno propuklo. Po úvodní hodině, kdy jsme si vyslechli program na nastávající čtyři dny a navzájem se seznámili, jsme dostali na výběr ze dvou forem přednášek, a to buď v češtině, či angličtině. Vyslechnout si přednášky zahraničních studentů/lektorů bylo poutavější. V prvním dni jsme nahlédli do výzkumu využití nanočástic v zemědělství, v další přednášce jsme se pak snažili pochopit význam různorodosti rostlin (převážně plevele) v přírodě. A že byl mazec hledat anglický název rozrazilu rezekvítku! (Rozšiřte si slovní zásobu – birdseye speedwell). Večer jsme měli dobrovolný program zvaný Science dating – udělali jsme si vědecký průkaz a pomocí vědeckých otázek se mezi sebou seznamovali. Svou vědeckou spřízněnou duši jste sice vždycky nalézt nemuseli, avšak bylo fajn přijít na to, co si kdo myslí např. o výzkumu syntetických embryí.

            V úterý jsme se, po obeznámení s rolí klíšťat v ekosystému, vydali i na jejich ne zrovna úspěšný lov. I když jsme si jich donesli jen pár, v laboratoři jsme přesto mohli pozorovat i druhy, na něž na území České republiky nenarazíme. Dokonce jsme i naživo mohli vidět způsob páření klíšťat! Následovala přednáška týkající se porozumění chemii potravin. Věděli jste například, že v kofole najdete, narozdíl od jiných kolových nápojů, malinkaté množství alkoholu? Nebo že množství lepku v mouce můžete poznat i v domácích podmínkách? Když ji smícháte s trochou vody, uděláte kuličku, necháte chvíli odpočívat a pak ji budete pod slabým proudem vody vymývat, zůstane vám v dlaních právě lepek, který se ve vodě nerozpustí. Ach, chemická přednáška byla asi jednou z nejlepších!

            Středa se od rána nesla v geologickém duchu – v první přednášce jsme si popisovali vznik různých vrstev půdy, k čemu je dobré tyto informace znát a jak s nimi nakládají zemědělci. Následně jsme v laboratořích zjistili, že není dobré jíst syrové šneky na dovolené v Asii. Proč? Mohou být nakažení hlísticí, jejíž latinský název připomíná mučicí kletbu z Harryho Pottera, která vás bude nutit vyzpívat si plíce. De facto by to možná nebylo tak daleko od pravdy, jelikož tento živočich doopravdy napadá plíce + vaskulární systém krys a potkanů (odtud anglický název rat lungworm). U lidí pak po delší době od požití napadá nervový systém a zaručuje téměř jistou smrt. Ale šneci v laborce byli roztomilí.

            Každopádně jsme pak vyrazili na exkurzi do pražské zoo, a i když jsme neviděli vombaty, měli jsme tu možnost zahlédnout mládě velblouda a zblízka i koně převalského.

            Poslední den nás na každém kroku doprovázel hmyz. Mohl by být i hospodářským zvířetem? A jak probíhá testování potravin uživateli? Všechny naše otázky byly odměněny odpověďmi. A dokonce jsme si udělali vlastní nepečené sušenky z hmyzí mouky. Ani byste nepoznali, že tam nějaká byla! Snad by tuto přednášku mohli napříště zařadit na první den, jelikož to byla úžasná stmelovací aktivita.

            Nakonec nám byly předány certifikáty o účasti a několik dárečků, jako karty na Prší nebo domácí sekaná se sýrem.

            A shrnutí na závěr? I ten, kdo úplně nesměřuje k výzkumu v oblasti zemědělství, si program určitě užije. Byla to nesmírně cenná zkušenost. Už to sebrat se a odjet do neznáma, žít několik dní na koleji a zařizovat si vlastně vše potřebné – pro budoucího vysokoškoláka to je opravdu něco. Určitě všem současným i budoucím třeťákům se zaměřením na přírodovědecké obory doporučujeme, aby si program vyzkoušeli. Jasně, je možná trochu zvláštní chodit v létě do školy, ale když se překonáte, může vám tento program hodně dát.